Statuswijziging

Riemer postte gisteren een update op LinkedIn met twee foto’s die door mij zijn gemaakt, met daarbij netjes de credits: “Foto’s door mijn ex, Bianca Toeps”. Allereerst: props voor het geven van credits. Maar eh. Ik heb jullie dus even wat uit te leggen.

Foto van mijn ex, Riemer Palstra

Jullie lazen misschien al eerder mijn blog Jean-Jacques, waarin ik ook linkte naar nog een eerdere blog, waarin ik uitleg dat Riemer en ik een open relatie hebben. Eh, hadden. Dat was mijn idee. Mijn relatie met Riemer was altijd al meer een intellectuele relatie dan een spicy relatie. Na een paar jaar was het spicy gedeelte vrijwel helemaal uitgedoofd – dit lag wederom aan mij – maar de relatie uitmaken, dat wilden we niet. Ik heb het een aantal keer geprobeerd, maar daar kwamen we dan altijd weer razendsnel op terug. Want we waren (zijn?) nog altijd bff’s die dezelfde humor en interesses deelden, en da’s ook wat waard.

In de tijd dat we samen waren, was Riemer altijd enorm op mij gefocust. Dat heeft fijne kanten (hij was nooit te beroerd om naar de andere kant van het land te rijden omdat ik ergens heen moest of wilde), maar ik vroeg me ook wel eens af waar zijn eigen hobbies en interesses waren. Zo trok Riemer bijvoorbeeld bij mij in met een keyboard en een collectie gitaren, waar ik hem letterlijk nul keer op heb zien spelen. Was ik er overprikkeld van geraakt? Misschien. Maar het is ook niet oké als een van de twee zichzelf zo wegcijfert.

Goed, ik verhuisde naar mijn eigen appartement, toen weer even terug dankzij de gesloten grenzen, maar daarna vloog ik echt uit, naar Japan. Ik liep al snel tegen de eenzaamheid aan, en vond François (formerly known as Jean-Jacques). Deze relatie begon als een open/friends-with-benefits constructie maar groeide uit tot wat het nu is; ik ben een aantal maanden geleden semi bij hem ingetrokken en we praten soms over trouwen (omdat een spouse visum minder vaak verlengd hoeft te worden, lol).

Riemer belandde in Nederland in een gat. Ook hij moest gaan nadenken over zijn eenzaamheid, zijn toekomst en zijn leven. Hobbies zoeken, andere mensen daten… Al die tijd hadden wij nog het label “partner”. Soms noemde ik hem ook wel ex, of gewoon “een vriend”, bijvoorbeeld in gesprekken met mijn Japanse lerares hier. Ik hoef die dame van 50+ niet een hele verhandeling over mijn gecompliceerde relatiestatus te gaan geven. Maar nu Riemer aan het daten was, zat het partner-label hem in de weg. Ook vragen van collega’s (“Hoe gaat het met je vriendin in Japan?!” bleken steeds lastiger om te beantwoorden. “Eigenlijk zijn we ook meer exen, al een tijdje”, concludeerden we laatst in een FaceTime-gesprek. “Misschien moeten we de titel eens aanpassen aan de feitelijke situatie.”

Ik moest huilen. Ik wist dat het klopte, maar ineens werd ik bang. Ik heb altijd op Riemer terug kunnen vallen. Niet dat dat nou zo vaak nodig was of zo, maar het idee was er. Door de relatiestatus op te heffen, voelde het ineens alsof iemand de zijwieltjes van mijn fiets had geschroefd. Terwijl ik gewoon zonder zijwieltjes kan fietsen. Maar toch.

Ik zou deze blog kunnen eindigen met een collectie aan foto’s van mij en Riemer, maar dat zou eruitzien als een in memoriam, en hij is niet dood. Onze vriendschap is niet dood. Riemer komt volgende week naar Japan. Dat was natuurlijk al lang gepland, maar dat moet ook gewoon kunnen en dat wordt ook gewoon leuk. Hoop ik.

Abonneer je op mijn blog en mis nooit meer een post!

Als je je abonneert, krijg je automatisch een mailtje als ik een nieuwe blog heb gepost. Hendig! (PS: Check eventueel je spambox om je abonnement te bevestigen.)